David Hathaway I SmallDe 80-jarige Britse evangelist David heeft inmiddels 60 jaar bediening achter de rug. Hij is met name in Oost-Europa en de voormalig Sovjet-Unie actief, waar hij honderdduizenden mensen aan de voeten van Jezus mocht brengen. Tienduizenden ontvingen genezing van allerlei kwalen. Nu 60 jaar later mag hij terugzien op en vruchtbaar en zegenrijk leven.

Als kind al, hoorde hij de stem van God. Toen Deze hem vroeg of hij bereid was alles op te geven voor het Koninkrijk van God en hij hier “ja” op antwoordde, werd de jonge David intens vervuld met de Heilige Geest. Op 18-jarige leeftijd was hij de jongste voorganger van het Verenigd Koninkrijk. De toenmalige bijbelschool student werd gevraagd om een paar weken een gemeente waar te nemen omdat de voorganger er even niet zou zijn. Deze paar weken werden een paar jaar. De voorganger nooit is teruggekomen…

Nadat iemand Hathaway een tent had geschonken begon hij te evangeliseren. Nu bemerkte hij dat God hem hiervoor speciale zalving had verleend. Er ging geen dag voorbij of er kwamen door zijn bediening mensen tot Jezus en werden zieken genezen.

Tegenslagen Het succes in de bediening is Hathaway niet komen aanwaaien. Zo is hij drie maal ontsnapt aan een moordaanslag en is hij tweemaal van kanker genezen. Als bijbelsmokkelaar werd hij veroordeeld tot 10 jaar gevangenschap in een smerige communistische cel. Door een wonder van God en na bidden en vasten, werd hij al na een jaar uit deze zwaar bewaakte gevangenis bevrijd. Het was de toenmalige Britse minister-president Harold Wilson die hem persoonlijk in een regeringsvliegtuig kwam ophalen. Hierdoor kwam zijn bediening in een stroomversnelling. Niet alleen was hij in één klap in heel Engeland bekend, maar ook kreeg hij uit heel de wereld uitnodigingen om zijn verhaal te vertellen.

Massale campagnes Zijn liefde voor Oost-Europa was er door zijn gevangenschap niet minder om geworden. Nadat de muur in Berlijn was gevallen en het ijzeren gordijn systematisch afbrokkelde, begon zijn werk pas echt te groeien. In de voormalige Sovjet-Unie, Oekraïne, Georgië, Armenië en de Baltische staten Estland, Letland, Litouwen en verschillende andere deelrepublieken, organiseerde hij massale evangelisatie campagnes. In Estland was het na 35 jaar weer de eerste keer dat daar een massa evangelisatie campagne werd georganiseerd. De enige die dat hier eerder had gedaan was Billy Graham.

Radio, TV en kranten besteedden nu uitgebreid aandacht aan de Hathaway campagne. Als eerste westerse evangelist verzorgde hij in Rusland en China TV-uitzendingen. Hierdoor hoorden miljoenen voor de eerste keer het evangelie van Jezus Christus. Ontelbaren lieten hem weten door de TV uitzendingen gered en genezen te zijn. In de Oekraïne is nu een full-time professionele multimedia groep gestationeerd. Zij verzorgen voor Hathaway’s organisatie Prophetic Vision/Eurovision tientalle TV-uitzendingen die wereldwijd worden uitgezonden. Prophetic Vision Magazine is het grootste in zijn soort en wordt maandelijks door meer dan een miljoen mensen gelezen.

De poort naar West-Europa Nu, na 60 jaar bediening weet David Hathaway niet van ophouden. Het afgelopen jaar heeft

Hathaway gepredikt en campagnes gehouden in Letland, Armenië, Georgië, Oekraïne, Rusland, Duitsland en Nederland. Nu heeft hij voornemens het werk in het voormalige Oostblok verder uit te breiden. Er zijn er plannen voor een mega campagne in Polen, terwijl hij eind 2011 ook in Nederland een aantal grote bijeenkomsten wil organiseren. Nederland is volgens Hathaway de poort naar de rest van West-Europa. De 80-jarige evangelist zegt “liever in een storm te zijn met Jezus, dan rust te genieten zonder Hem”

Litouwen: op uitnodiging Onlangs had ik het voorrecht om op uitnodiging van David Hathaway naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen te reizen. Hier was in het Siemens Stadion, de grootste arena in de Baltische Staten, een grote evangelisatie campagne georganiseerd. Hathway, de eenvoudige “visser van mensen”, krijgt in Litouwen de behandeling van een staatsman. Er was voor hem op vrijdagavond een speciaal jubileum-concert georganiseerd in de grote Kathedraal van Vilnius.

Niet alleen de minister-president van Litouwen was aanwezig, maar ook het voltallige parlement. Naast de aartsbisschop van Litouwen zit het hoofd van de Russisch Orthodoxe kerk uit St. Petersburg. Het Litouws Nationaal koor en orkest voeren een speciale uitvoering van de “Messiah” uit. Tussen het eerste en tweede gedeelte predikt Hathway over de kracht van het gebed. Dit concert en deze prediking wordt kerstavond, 24 december door de Nationale TV zender uitgezonden.

40.000 bezoekers Een dag later was de eerste dag van de campagne. Voorgangers waarvan de meeste voor het eerst via Hathaway het evangelie hebben gehoord, zijn uit heel het Oostblok gekomen om deze campagne bij te wonen. ’s Morgens is er eerst een bijeenkomst met 7000 jonge kinderen en ’s middags hebben 4000 tieners en jongeren hun eigen bijeenkomst. ’s Avond is het stadion volgepakt met 16.000 mensen. Het totaal aantal bezoekers deze drie dagen is meer dan 40.000. Christenen mogen alleen de arena betreden, als zij een onbekeerde vriend of vriendin meenemen.

Alle diensten worden voor TV opgenomen terwijl 50 landen via live webcast direct kunnen meegenieten. De boodschap van Hathaway is eenvoudig, maar bijzonder krachtig. Als de uitnodiging wordt gedaan, stromen duizenden bezoekers naar voren om hun leven aan Jezus te geven. Hierna bidt Hathaway voor de zieken, vraagt de hand op de zieke plek te leggen, waarna honderden getuigen werden aangeraakt door Gods genezende kracht.

Gods aanraking De volgende morgen is er eerst een bijeenkomst met de vijftig samenwerkende evangelische gemeenten van Litouwen. ’s Middags worden opnieuw duizenden door God aangeraakt. Het hoofd van de gezamenlijke pinkstergemeenten vertelt mij dat de grootste uitdaging de komende tijd de nazorg zal zijn. Het resultaat van deze campagne overstijgt elke verwachting. Er zijn 100 procent meer mensen tot Jezus gekomen en zieken genezen dan tijdens de vorige campagne. ’s Avonds is het afsluitend gala concert ter ere van de evangelist. De absolute top op het gebied van zang en muziek uit Litouwen geeft acte de présence. Allen zijn wedergeboren christenen die ooit door de bediening van Hathaway de Here Jezus hebben leren kennen.

De volgende ochtend vroeg neem ik het vliegtuig terug naar Nederland. M’n hoofd en hart zit vol met onvoorstelbaar veel indrukken. David Hathaway is het levend bewijs, dat God door één man een hele natie weet aan te raken.